SoTe-palvelut

Maanantai 22.10.2012 klo 10:30 - TImo Lampi


Kuntavaalien puhutuin aihe tällä hetkellä on sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen tulevaisuudessa.

Miten ne järjestetään ja minkälaisella organisaatiolla.

Keskustan malli on kunta-maakuntamalli missä tehtävät on jaettu selkeästi perus- ja erikoisterveydenhoidon välillä. Kunnat hoitaa perusterveydenhoidon ja maakunta ( n. 20 kpl) hoitaa erikoisterveydenhoidon.

Suurin ero keskustan ja hallituksen välillä on tuo erikoisterveydenhoidon järjestäminen. Jo kyllästymiseen asti puhuttu hallituksen kuntauudistus toisi n sata kuntaa. Pystyykö nuo sata kuntaa hoitamaan erikoistervydenhoidon? Keskustan kuulemien asiantuntijoiden mukaan ei pysty.

Keskustan mallissa säilyy myös kuntien itsenäisyys. Hallituspuoluleet on alkaneet kilpaa huutaa vaalien alla että kuntien pakkoliitoksiin ei lähdetä. No mitä silloin käy sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiselle????

Neljän vuoden kuluttua on seuraavat kuntavaalit. Valitaan silloin samaan valtuutetut maakuntahallintoihin, jolloin suoralla kansanvaalilla valitut päättäjät vastaavat myös erikoissairaanhoidosta.

Jaa että taas yhdet vaalit vai?

Eräässä keskustelussa saattoi huomata vaaliväsymystä. Ei niinkään kuntavaaleihin vaan ylipäätään. Kahteen vuoteen on ollu eduskunta ja presidentin vaalit ja keväällä tulee EU-vaalit. Mitkä vaalit voisi niputtaa? En tiedä. Mitkä vaalit on sellaiset etteivät sotke eri asioita???

Tuota on hyvä jatkossa pohtia lisää

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini