Laajakaistaa valokuituverkolla

Torstai 4.3.2021 klo 20.17 - Timo Lampi

Suomessa on uusittu laajakaistalaki. Lain asetus verkon nopeudesta on vielä tulossa. Asetuksessa ratkaistaan, onko netti tulevaisuudessakin oikeasti hyvä, vai tökkiikö niin kuin nyt. Ainakaan nyt etäkoululaisten ja etätyöläisten aikana nykyinen langaton verkko ei riitä meillä Lauritsalassa.

Jos asetuksessa suostutaan useimpien toimittajien suosimaan langattomaan 5g verkkoon, missä tuleva nopeus on 70 megabittiä sekunnissa ja lähtevä on 20 megabittiä, ei esim. videoneuvotteluihin riitä lähtevä nopeus. Siksi tarvitaan 100 megabittiä molempiin suuntiin mahdollistava valokuitu. Varsinkin kun kaupungin itä-osissa ei saa käyttää langatonta 5g verkkoa. Venäjä käyttää samoja taajuuksia kuin Suomi ja siksi rajan läheisyyteen tarvitaan nimenomaan kiinteää laajakaistaa. Myös EU tavoittelee vähintään 100 megan yhteyttä kaikkiin kotitalouksiin vuoteen 2025 mennessä.

Väitän, että etäopiskelu ja etätyö ovat korona-ajan jälkeen useamman ihmisen ja yrityksen arkea. Lappeenrannalla olisi hyvä tilaisuus ottaa osansa etätyön mahdollisuuksista. Tulevaisuudessa myös palvelut ovat entistä enemmän verkossa ja interaktiiviset palvelut vaativat nopeita ja luotettavia verkkoja.

Panostamalla nopeisiin ja luotettaviin laajakaistayhteyksiin voidaan luoda mahdollisuus kaupungissa opiskelevien perustaa yrityksensä Lappeenrantaan, vaikka markkinat olisivatkin maailmalla. Myös nykyisten yritysten ja perheiden olisi helpompi jäädä kaupunkiin, kun töitä voi tehdä kotoa käsin.

Saimaan Kuidun toimesta on Lappeenrannan ympäristökunnissa jo hyvin laaja valokuituverkko. Lappeenrannalla ei ole varaa menettää asukkaita ja yrityksiä naapurikunnille siksi, että meillä on heikommat nettiyhteydet kuin ympäristökunnissa.

Lappeenrannan energia tekee jatkuvasti huoltotöitä kunnallistekniikan ylläpitämiseksi. Samalla kannattaa rakentaa valokuituverkkoa yhteistyössä alan yritysten kanssa. Ainakin Datasafe toimii Lappeenrannassa yritysalueilla.

Suomi tulee käyttämään elpymisrahasta osan nopeaan laajakaistaan. Lappeenrannan kannattaa ehdottamista pyrkiä päästään tähän rahaan kiinni.

Lappeenrannassa tulee seuraavan valtuustokaudella päättää, että aina kun katuja avataan viemäri tms. remonttien yhteydessä, rakennetaan samalla valokuituverkkoa koko Lappeenrannan alueelle. 100/100:n megan laajakaista olisi huikea vetovoimatekijä.

1 kommentti . Avainsanat: Laajakaista, valokuitu