Kasvatetaanko kotona vai päiväkodissa?

Sunnuntai 19.2.2017 - Timo

Sosiaalidemokraattien kuntavaaliteemana on maksuton varhaiskasvatus. Pj. Antti Rinne Ylen ykkösaamussa ja Anneli Kiljunen Vartissa (19.2 ) suunnittelevat, että portaittaisesti siirrytään maksuttomaan varhaiskasvatukseen. 

Varhaiskasvatuksen maksut eivät saa olla niin suuria, että niistä tulee kannustinloukku, eikä naisten työllistyminen saa olla kiinni hoitomaksuista.

Yksi tavoite maksuttomassa varhaiskasvatuksessa Kiljusen mukaan on se, että varhaiskasvatuksen osallistumisprosentti saataisiin nostettua eurooppalaiselle tasolle 90 -95 prosenttiin. Miksi näin? 

OAJ:n mukaan suomalaisista 3-vuotiaista lapsista 68 prosenttia ja 4-vuotiaista 74 prosenttia osallistuu varhaiskasvatukseen. Oletan, että lopun n. 30% lasten vanhemmat ovat kotona. Joko työttöminä tai omasta tahdostaan hoitamassa lapsia itse tai jostain muusta syystä.

Meidän perheessä haluttiin olla lasten kanssa kotona pitkään. Kolmen lapsen kanssa oltiin kotona yhteensä kahdeksan vuotta. Rahaa ei ollut, mutta toimeen tultiin, kun niin asennoiduttiin. Lapset kävivät päiväkerhoissa ja perhekerhoissa, jotka olivat maksuttomia. Kavereita oli niin lapsille kuin vanhemmillekin sekä kerhoissa, että korttelin hiekkalaatikoilla. 

Teimmekö väärin? Oliko väärin, että olimme hoitovapailla ja kasvatimme itse lapsiamme? Onko SDP:n tavoitteena, että kaikki lapset kasvatetaan kunnan tai valtion toimesta?

Perheillä tulee olla vapaus valita miten ja kuka lapset kasvattaa. Ilman syyllisyydentuntoa omista ratkaisuista muiden silmissä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Varhaiskasvatus, koti, hyvinvointi.