Lappeenrannasta vielä perheystävällisempi

Torstai 28.1.2021 klo 22.05 - Timo Lampi


Lappeenrannassa lasten syntyvyys on ollut laskussa. Uusia kouluja mitoitettaessa on katsottu vuoteen 2034 olettaen, että lasten määrän lasku säilyy nykyisenlaisena. Mitä jos tehtäisiin perheystävällisiä ratkaisuja, minkä seurauksena Lappeenrannassa opiskelevat jäisivätkin kaupunkiin, koska perheiden on hyvä täällä elää?

Lappeenratalisä, kotihoidontuen kuntalisä, lakkautettiin Lappeenrannassa vuonna 2013. Sen vuosikustannukset olivat 780 000 euroa. Vuoden 2013 aikana selvitettiin, voidaanko ylläpitää avoimia päiväkoteja ja leikkitoimintaa sekä maksaa Lappeenrantalisää. Lopulta loppuvuodesta talouden tasapainottamissyistä lisä lakkautettiin kokonaan. Keskusta vastusti tuolloin päästöstä.

Kotihoidontuki ylipäätään herättää paljon keskustelua. Yksi ajatus on, että kotihoito on naisten työllistymisen esteenä. Tässä työllisyyskeskustelussa mielestäni on unohdettu ne sijaiset, ketkä saavat ehkä ensimmäisen työpaikkansa hoitovapaiden sijaisina. Hoitovapaalla olevat äidit eivät jää kotiin koska on pakko, niin kuin Sari Kumin Uuden Suomen puheenvuorossa toteaa (23.1.). Eikä kaikki hoitovapaalla olevat ole äitejä.  Oma kokemukseni hoitovapaasta oli hyvä. Toki välillä kaipasi aikuista seuraa, mutta tutustuminen omiin lapsiin oli äärimmäisen arvokasta.

Toinen näkökulma kotona hoitamiseen on, että jotkut perheet aidosti haluavat kasvattaa pienet lapsensa kotona. Lasten psykiatri Jari Sinkkosen mukaan alle kaksivuotias tarvitsee ennen kaikkea tuttujen ja turvallisten ihmisten läheisyyttä, syliä ja lohdutusta (Suomenmaa 4.3.2017)

Kotona tapahtuvaa kasvatusta ja kunnallista varhaiskasvatusta ei pidä nähdä toisiaan poissulkevina, vaan molemmille on tilaa. Lappeenrannassa varhaiskasvatus saa hyvää asiakaspalautetta. Varhaiskasvatusta on kehitetty pitkäjänteisesti. Hyvä asiakaspalaute on tulosta siitä ja sitoutuneesta henkilöstöstä.

Mielestäni lastenhoidosta päätösvalta tulee olla perheellä. Perhe tietää itse, miten heidän elämisensä sujuu ja mikä heille on parasta. Lappeenrantalisän palautus antaisi viestin, että Lappeenranta arvostaa kaikenlaisia perheitä ja arvostaa myös kotona tehtävää kasvatusta.

Yksi vuoden 2013 valmistelun laskelmista Lappeenrantalisän osalta kustannusvaikutukseltaan oli 617 000€. Tuo laskelma perustuu siihen, että Lappeenrantalisää olisi maksettu alle kaksivuotiaasta lapsesta heille, ketkä ovat oikeutettuja kelan hoitolisään. Tuolloin tukeen oikeutettu perhe olisi saanut 163 euroa kuukaudessa. Näillä perheillä, kuten meillä aikanaan, lisäraha meni ruokakauppaan ja arkipäiväiseen elämään. Raha menee siis kulutukseen.

Lappeenrantalisä olisi vahva viesti lapsiperheille, että Lappeenranta toivottaa lapsiperheet tervetulleiksi. Riski toki on, että uudet koulut jäävät pieniksi. Tämän riskin olen valmis ottamaan, että saamme kaupungin asukasmäärän nousuun.

Avainsanat: lappeenrantalisä, vetovoima


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini