Yläkouluverkosta tasavertainen ratkaisu

Perjantai 3.3.2017 - Timo Lampi

Tämä kirjoitus on julkaistu Etelä-Saimaassa, Vartissa ja Lappeenrannan uutisissa lokakuun lopulla -16.

Länsialueen kouluverkon esittelyssä asukkaille tiistaina 18.9  tuli esille, että yhtenäiskouluja kannattaa alkaa rakentaa nyt koska kiinteistöjä uusitaan Sammonlahteen ja myöhemmin Lauritsalaan joka tapauksessa. Ehtona kannattavalle yhtenäiskoululle pidettiin kolmesarjaista koulua, eli että jokaisella luokka-asteella on kolme rinnakkaisluokkaa. Ainoa alakoulu missä sellainen ilman suuria alueiden muokkauksia on rakenteilla oleva Pontuksen koulu. 

Lappeelle sellainen saadaan su 23.10 lehden mukaan muuttamalla alakoulu aluetta. Samaa kerrottiin myös asukastilaisuudessa. Myllymäessä ja Voisalmessa on kaksisarjaiset koulut jolloin niihin ei kannata yhtenäiskoulua rakentaa.Kesämäessä kolmas luokka on englanninkielen luokka ja Kesämäenrinteen yläkoulu heti kadun toisella puolella. Joutsenossakin koulut ovat lähellä toisiaan.
Jos kerran yhtenäiskoulua aletaan rakentaa, niin sellaiset pitäisi rakentaa mahdollisimman laajalla kentällä jotta mahdollisimman monella lapsella olisi sellaiseen mahdollisuus. Näillä tiedoilla mitä nyt on annettu, sellaiseen ei ole mahdollisuutta. 
Lisäksi länsialueen kouluratkaisussa muista hallinnonaloista ainoastaan liikuntatoimi oli kahden yläkoulun kannalla. Kulttuuri-, ja nuorisotoimi kannattavat yhden yläkoulun mallia. Kustannusvaikutukset ovat myös yhden yläkoulun kannalla.
Koko kaupungin lasten tasavertaisuuden ja kustannusvaikutusten myös muiden hallinnonalojen takia ei kannata rakentaa kahta yläkoulua Länsialueelle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yläkoulu, kouluverkko

Lauritsala vs. Kaukas?

Lauantai 11.2.2017 - Timo

Kaukaan koulun remontti on nostettu tapetille. Pitäisikö lapset hajauttaa useampiin eri kouluihin että remonttirahoille löytyisi parempikin kohde? Ainakin yksi kohde olisi Lauritsalan yläkoulu, minkä oireselvityksen tuloksia odotellaan vähintään jännityksellä.
Kaksi sarjaisen koulun lakkautus on jo isompi projekti. Pitääkö Myllymäkeen ja Kimpiseen rakentaa lisää sekä Lauritsalaan enemmän, että lapset mahtuu? 
Alueella asuvien lasten ikäluokat voisi olla ainoa peruste, millä perustella terveen koulun lakkautus voidaan perustella.
Vanhempainillassa Lauritsalassa kerrottiin aikanaan,  että koulu on rakennettu hiekalle. Tämä tarkoitaa, että vettä nousee kapilaarisesti betonissa ylöspäin. Siis perustus on kastunut alhaalta päin. Millä sen korjaat?
Toivottavasti Lauritsalaan rakennetaan uusi koulu, jotta lapsille saadaan oikeasti terve koulu. Eikä tähän pidä sotkea tervettä Kaukaan koulua. Kahden koulun laittaminen vastakkain on keinotekoista. Varsinkin jos toinen kouluista on niin hyvässä kunnossa, ettei ole rakenteellista syytä luopua terveestä kiinteistöstä.

1 kommentti . Avainsanat: kouluverkko, Lauritsala, Kaukas,