ihmettelyä

Lauantai 8.4.2017 - Timo

Vaalit on huomenna.

Yhtä asiaa olen ihmetellyt koko vaalien ajan. Uudenlaisesta ja pienemmästä valtuustosta ei ole juuri tullut vaaliteema. Puheenjohtaja tenteissä on väännetty hallituksen politiikasta ja sotesta. Kumpikaan ei lopulta ole tuleavn kunnan ydintehtäviä. 

Toki sote on tärkeä ja vielä puoli vaalikautta sotesta vastataan joko suoraan tai välillisesti. Mutta sekä oppositio että media ovat tehneet puoli väkisin näistä kuntavaaleista hallituspolitiikan koetin kiven. Vaikka kokeneet ja asiaan mitenkään perehtyneet kuntapäättäjät ja kuntalaiset tietävät, että kuntapolitiikka on paikallisten asioiden hoitamista hyvässä yhteistyössä. Ei politikointia ja räksytystä ylen vaalilähetyksissä tai eduskunnan suorissa lähetyksissä. 

Lappeenrannassa tulevalla vaalikaudella päätetään mihin asettuu uusi kunnallisveroprosentti maakuntahllinnon viedessä osan tehtävistä. Samoin päätetään mm. millä aikataululla uusitaan Lauritsalan koulukeskus ja mitä tapahtuu Kaukaan koululle. Tavalliselle lappeenrantalaiselle tärkeitä mutta arkisia asioita. 

Niistä päättävät ihmiset valitaan kuntavaaleissa. 

Valitse siis tavallisista asioista kiinnostunut ja ihminen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uus valtuusto, lautakunnat

Maltilla muutoksia täynnä olevaan valtuustokauteen

Perjantai 24.3.2017 - Timo

Lappeenrannan taloutta on saatu korjattua kuluvan valtuustokauden aikana. Nyt on jo alettu kaipaamaan verojen tai asiakasmaksujen laskuja ( mm. Esaimaa 17.3 Armas Timonen Sd. ). 

Tuleva valtuustokausi tulee olemaan ainakin kahdella tavalla jotain ihan uutta. Ensin menee kaupungin hallintorakenne uusiksi. Tulee kaksi hallinnonalaa mitä hallinnoi neljä lautakuntaa. Seuraavaksi kauden puolessa välissä tulee maakunta- ja soteuudistus. Tämän seurauksena kunnan tehtävistä ja verotuksesta tippuu yli puolet pois! 

Niin ja alkaa ainakin yhden koulun ja liikuntahallin rakennus...

1.6 aloittavan uuden valtuusto tehtävä on nykyisellä tulopohjalla rakentaa pitkän tähtäimen suunnitelma. Ensin katsoa rauhassa mitä kaikki uudistukset tuovat tullessaan.  Kun on nähty missä mennään, voidaan katsoa mitä maksuja tai veroja voidaan alentaa.

Se mitä hyvässä taloustilanteessa heti voidaan linjata on, ettei uusia maksuja tarvitse keksiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallintouudistus, valtuustokausi, maksut, verot

Uusi hallintomalli ja uudet viranhaltijat

Sunnuntai 26.2.2017 - Timo

1.6 Lappeenrannan hallinto on uudenlainen. Lappeenrantaan tulee kaksi toimialaa, elinvoima ja kaupunkikehitys sekä hyvinvointi- ja sivistyspalvelut. Näitä toimialoja on suunniteltu kahden "supervirkamiehen" hoidettavaksi

Elinvoima- ja kaupunkikehitys toimialan taustalla ovat kaupunkikehityslauta ja Lupalautakunta. Kaupunkikehityslautakunnan vastuulla ovat elinkeinoasiat, kaupunkisuunnittelu, kadut ja ympäristö sekä maaseututoimi. Lupalautakunnan vastuulla ovat Lappeenrannan seudun ympäristötoimi ja rakennusvalvonta.

Hyvinvointi- ja sivistyspalvelut toimialan taustalla ovat lasten ja nuorten lautakunta ja kulttuuri- ja liikuntalautakunta. Lasten ja nuorten lautakunnan vastuuseen kuuluvat varhaiskasvatus, perusopetus, lukiokoulutus ja nuorisotoimi.Kulttuuri- ja liikuntalautakunta taas vastaa kulttuuritoimesta ja liikuntatoimesta.

Elinvoima- ja kaupunkikehitysjohtajan viran haku on saanut oudon käänteen, kun virka esitetään täytettäväksi määräaikaisena. Ilmeisesti sote-uudistuksella perusteltu määräaikaisuus ei ole kannatettavaa. Puolet valtuustokaudesta menee ihmettelyyn, kun viranhaltijan kanssa ei päästä tekemään edes valtuustokauden pituista suunnitelmaa. Toki seuraajan tehtävä on vuonna 2019 tehdä mitä valtuusto on linjannut.

Miten käy samaan aikaan meneillään olevan hyvinvointi- ja sivistysjohtajan viran haun kanssa? Jääkö sekin virka määräaikaiseksi? Toivottavasti ei jää. 

Kun uusi valtuusto aloittaa työnsä, tiedetään että sote-uudistus tulee. Eksotelle valitaan hallintoa niinkuin ennenkin. Samaan aikaan aloitetaan uusien toimialojen pitkän tähtäimen suunnitelmien tekeminen. Silloin tarvitaan viroissa oleva viranhaltijat, jotka sitoutuvat uuteen tehtävään heti valtuustokauden alusta. 

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: toimialat, viranhaltija, valtuusto