Voisiko liikuntahallin ja Sammon uudisrakennuksen yhdistää?

Tiistai 4.5.2021 klo 11:00 - Timo Lampi

 

Uusi liikuntahalli ja arboretum puhuttavat. Itsekään en aiemmin osannut yhdistää liikennepuistoa osaksi arboretumia.

Sampo on nyt samaan aikaan suunnittelemassa aiempaa pienempää uudisrakennusta omalle tontilleen. Muistan lukeneeni Sampon tukeutuvan liikunnan opetuksessaan tulevaan halliin. Voisiko näitä rakennusprojekteja tehdä yhteistyössä?

Liikuntahallin ja Kimpisen alakoulun läheisyydestä tulee pitää kiinni. Koulupäivän sisällä olevat liikuntatunnit sisätiloissa on haaste lasten turvallisen liikkumisen vuoksi. Jos halli rakennettaisiin vanhan paloaseman paikalle, eivät lapset ehtisi kulkemaan kuin hallille ja takaisin.

Jos Sampon tontille mahtuisi sekä ammatillista koulutusta että liikuntahalli, saataisiin ratkaistua haasteita, jotka liittyvät arboretumiin, parkkipaikkoihin ja alakoulun oppilaisiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arboretum, liikuntahalli Kimpinen

Monitoimihalli vai maakunta-areena?

Maanantai 13.2.2017 - Timo

Jäähalli ja urheilutalo ovat tulossa remonttikohteiksi. Varsinkin jos jäähallin katto menee uusiksi, kannattaa rakentaa jo kokonaan uusi halli. Monitoimihalli on paras ratkaisu monen lajin tulevaisuuden turvaamiseksi. Urheilutalon remontin budjettiarvio on n. 12,6 miljoonaa.
Kysymys kuuluu että minne rakennettaisiin? Jos halutaan aidosti maakunnallinen areena, niin nykyisten jäähallin tai paloaseman maisemat eivät ole hyviä. Jos areena rakennetaan muualla kuin 6-tien laitaan, on muualta maakunnasta tulevia turha haikailla mukaan osallistumaan tapahtumiin saati investoimaan kiinteistöön. 
Keskusta-alueella tuleva areena on hyvä ratkaisu jos halutaan samalla tukea vahvemmin koulu- ja höntsäliikuntaa. Mutta pelkään ettei silloin saada elinkeinoelämälle hyötyä. Muuta liikuntapaikkarakentamistarvetta  Lauritsalaan ja Sammonlahteen halli ei juurikaan poista.
Lauritsalaan tarvitaan uusi liikuntasali jo pelkästään koulun tarpeisiin. Nykyinen sali on liian pieni jo nyt ja siellä oppilaat oirehtivat huonosta sisäilmasta edelleen. Samoin Sammonlahteen tarvitaan isompi halli yhtenäiskoulun oppilaille ja länsi-alueen vähenevän liikuntatilan korvaajaksi.
Mielestäni paras paikka  maakunta-areenalle on  Ikean yhteydessä. Silloin maakunnasta on helppo tulla mukaan rakentamaan aidosti maakunnallista tapahtuma-areenaa, mistä elinkeinoelämä aidosti hyötyy. Voisi ehkä Ikeakin innostua rakentamaan areenan naapuriin. 

3 kommenttia . Avainsanat: liikunta, halli, maakunta

Liikuntapaikoista kokonaiskuva

Keskiviikko 8.2.2017 - Timo

Lappeenrannassa sisäliikuntapaikat ovat myllerryksessä. Urheilutalon remonttia suunnitellaan. Sammonlahden halli menee uusiksi uuden kouluratkaisun mukana. Lauritsalan kouluratkaisu tulee vaikuttamaan myös liikuntapaikkoihin. Ja vielä maakuntahalli....

Liikuntapaikosta tulee tehdä kokonaiskuva, mikä pitää sisällään liikuntapaikkojen suunnittelun eri harrastuksille kuntoliikujista koululiikuntaan ja kilpaurheiluun. Tanssijat tarvitsevat tarvitsevat jonkin verran tilaa, harraste liikkujat lajista riippuen saman verran tai enemmän ja salibandy ja koripallo ison kentän. Ja vielä päiväkotilapset sekä eri ikäiset koululaiset peruskoulusta toisen ja kolmannen asteen aikuisiin vielä eri kokoisia tiloja.
Lisäksi tiloja kannattaa suoraan myös kohdentaa eri harrastusryhmille. Alakouluille missä on pienemmät salit, voidaan suoraan suunnata eri höntsäliikkuja porukat tai harrastukset mitkä ei tarvitse niin paljon tilaa, 
Näiden kaikkien käyttäjien pitää päästä ääneen, kun toivottavasti tehdään uudessa valtuustossa uudella hallintomallilla jonkinlaista strategista suunnitelmaa liikuntapaikoista. Ja vielä toivottavasti hyvässä yhteistyössä kouluratkaisuiden kanssa. Samoista kuntalaisista on kyse ja yhdestä kassasta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: liikuntapaikat, strategia, kansanterveys

Liikuntapaikkoja länsialueelle

Lauantai 11.6.2016 - Timo

Nyt kun on aloitettu länsialueen kaavoitus valtuuston päätöksen jälkeen on hyvä kysyä mitä kaavoitetaan liikunnalle?

Ilmeisesti Sammonlahden likuntahallin tilalle rakennetaan uusi isompi liikuntahalli koululaisten  sisäliikuntaa varten. Mitä tapahtuu Skinnarilan liikuntahallille?
Entä mitä rakennetaan Kourulaan? Mitä tapahtuu Kourulan hallille?
Lauritsalan päiväkodissa on pieni liikuntatila joka palvelee päiväkodin tarpeita. Tuo sali ei riitä enää koulun sisäliikunnan tarpeisiin. 
Nyt on aika turvata kaupungissa vähänevää sisäliikuntatilaa muillekin kuin isoa hallia tarvitseville liikuntamuodoille.
Nuorten ja aikuisten harrasteliikunnalta on vähentynyt liikuntapaikkoja paljon viime vuosina. Kourulaan tarvitaan liikuntatilaa mitä kannattaisi suunnitella yhdessä esim. tanssijoiden kanssa. Siihen saliin mahtuu myös vaikka aikuisten höntsäsähly tai seurakunnan liikuntakerho.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vapaa-aila, koulu, liikunta, kansanterveys