maakuntahallinnon vaikutus veroprosenttiin

Tiistai 28.3.2017 - Timo

Maakuntahallinnon tullessa häviää kunnilta tehtävien lisäksi niiden rahoitusvastuu. Tällä hetkellä maakuntiin menossa olevia tehtäviä ovat ainakin sosiaali-, terveys ja pelastuspalvelut (alueuudistus.fi).

Muita maakuntahallinnon vastuulle tulevia tehtäviä ei vielä tiedetä. Lopullisten päätösten tullessa, tiedetään mitä kuntien rahoituksesta siirtyy maakunnille. Todennäköisesti kunnallisveroprosenti tulee tippumaan n. puoleen. Tämä siis tiedetään sitten, kun lopullinen rahoituslaista päätetään. 

Niin kuin Tuure Westinen ( E-S 25.3)kirjoittikin tulee maltilla odottaa mitä ratkaisuja eduskunta tekee. Kun rahoituksen muutos tiedetään, tulee huolehtia ettei veronmaksajan verotaakka kasva. Samassa suhteessa kun maakuntaan siirtyy rahoitusta, tulee kunnan rahoituksen vähentyä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maakuntahallinto, verotus

Maakunta-areena ja lentokenttä

Sunnuntai 5.3.2017 klo 20:05 - Timo

Mitä Etelä-Karjalassa voitaisiin tehdä matkailun eteen?

Viime aikoina on ollu puhetta ja kirjoittelua sekä lentoliikenteestä ja maakunta-areenasta / monitoimihallista. Miten nämä liittyvät toisiinsa?

Mitä Lappeenranta on viime aikoina tehnyt matkailuelinkeinon eteen viimeisten vuosien aikana? Käsitykseni mukaan ei paljoakaan. LappeeFest on tuossa kesällä. Lentokentällä ollut tapahtuma ei ole voinut kovin vahvasti. Jotain tarttis tehrä!

Imatralla on viime vuosina tapahtunut paljonkin. Imatran ajot ja moni muu tapahtuma on vakiinnuttamassa paikkaansa. 

Jos löytyy tahtotila ja rahoittajia, niin maakunta-areena tapahtumakeskuksena urheilun lisäksi mahdollistaa esimerkiksi konserttien saamisen Lappeenrantaan. Kun samaan aikaan saadaan lentoliikennettä Lappeenrantaan, voidaan konserttimatkoihin lisätä Saimaa ja muuta Etelä-Karjalan matkailun kohteita.

Mikkelin tulevan maakunta-areenakin hyötyisi toimivasta lentoliikenteestä, samoin Rauhan kylpylä. Suuri kysymys on, miten saadaan rahoitus tähän kaikkeen. Pelkästään verovaroilla kaikkea tuota ei rakenneta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maakunta-areena, lentokenttä, matkailu, elinkeinoelämä

Kirjaston korjauksesta

Tiistai 28.2.2017 - Timo

Etelä-Saimaan mukaan (27.2) maakuntakirjaston kiinteistö on korjauskelpoinen. Nyt alkaa keskustelu, halutaanko korjata vai kannatetaanko mieluummin Iso-Kristiinaa ja viedään kirjasto sinne. 

Kunhan Monarin kiinteistön kunto selviää, pitää katsoa kokonaisuutta. Kaupungintalo on samaa ikäluokkaa. Mitä halutaan keskustassa säilyttää, kun paljon vanhaa on purettu ja rakennettu paljon korkeampaa tilalle. OP:n kiinteistökin on menossa uusiksi. Kaava-arkkitehdilla on työtä... 

Samoin kuin Kaukaan koulu, niin kyllä korjattavaissa olevaa kannattaa korjata. 

Toisaalta pitää kysyä, mikä on kaupungin perustehtävä? Onko perustehtävä tuottaa kaupunkilaisille palveluita, vai omistaa ja yllä pitää kiinteistöjä. 

Uusi valtuusto ratkaisee mitä tapahtuu kaupunkikuvalle. Painaako silloin pelkästään eurot vai myös kulttuuriarvot?

Omaa kantaa en vielä osaa sanoa. Monarin kunto pitää ensin tietää.

1 kommentti . Avainsanat: peruskorjaus, maakuntakirjasto, kulttuuri

Monitoimihalli vai maakunta-areena?

Maanantai 13.2.2017 - Timo

Jäähalli ja urheilutalo ovat tulossa remonttikohteiksi. Varsinkin jos jäähallin katto menee uusiksi, kannattaa rakentaa jo kokonaan uusi halli. Monitoimihalli on paras ratkaisu monen lajin tulevaisuuden turvaamiseksi. Urheilutalon remontin budjettiarvio on n. 12,6 miljoonaa.
Kysymys kuuluu että minne rakennettaisiin? Jos halutaan aidosti maakunnallinen areena, niin nykyisten jäähallin tai paloaseman maisemat eivät ole hyviä. Jos areena rakennetaan muualla kuin 6-tien laitaan, on muualta maakunnasta tulevia turha haikailla mukaan osallistumaan tapahtumiin saati investoimaan kiinteistöön. 
Keskusta-alueella tuleva areena on hyvä ratkaisu jos halutaan samalla tukea vahvemmin koulu- ja höntsäliikuntaa. Mutta pelkään ettei silloin saada elinkeinoelämälle hyötyä. Muuta liikuntapaikkarakentamistarvetta  Lauritsalaan ja Sammonlahteen halli ei juurikaan poista.
Lauritsalaan tarvitaan uusi liikuntasali jo pelkästään koulun tarpeisiin. Nykyinen sali on liian pieni jo nyt ja siellä oppilaat oirehtivat huonosta sisäilmasta edelleen. Samoin Sammonlahteen tarvitaan isompi halli yhtenäiskoulun oppilaille ja länsi-alueen vähenevän liikuntatilan korvaajaksi.
Mielestäni paras paikka  maakunta-areenalle on  Ikean yhteydessä. Silloin maakunnasta on helppo tulla mukaan rakentamaan aidosti maakunnallista tapahtuma-areenaa, mistä elinkeinoelämä aidosti hyötyy. Voisi ehkä Ikeakin innostua rakentamaan areenan naapuriin. 

2 kommenttia . Avainsanat: liikunta, halli, maakunta